Tuesday, April 26, 2011

Therapeutic touch - note de curs - partea I

Therapeutic touch este o metoda de tratament bioenergetic ce poate fi folosita cu foarte bune rezultate de catre terapeutii initiati in tehnicile Chi Kung,Reiki Traditional,Karuna Reiki,Radiance Technic,Energie Universala si Umana,precum si cei initiati in unele scoli de Arte Martiale (tehnicile Shaolin sunt cele mai complete,in ele fiind incluse si invatate obligatoriu si tehnici de tratare si vindecare a adversarului ranit in lupta - razboinicului Shaolin ii este interzisa omorirea adversarului ). Terapeutul trebuie sa aiba suficiente cunostinte de anatomie si sa cunoasca foarte bine harta fiziologica a corpului uman.
Terapeutul trebuie sa elimine structurile patologice si sa asigure pacientului o energie vitala vindecatoare,armonioasa, in tot corpul (organismul ) acestuia.
Platon: "partea nu poate fi sanatoasa daca intregul nu este sanatos".
Se cunosc patru structuri patologice ale energiei vitale pe care terapeutul le poate identifica trecand cu mainile pe deasupra pacientului.
a) Energia blocata si difuza care da senzatia de caldura,greutate si apasare,caracteristica leziunilor si infectiilor;
b) Deficit de energie unde apare senzatia de vid absolut,caracterizand insuficienta functionala;
c) Energia blocata si compacta care da senzatia de raceala si gol,caracteristica afectiunilor cronice;
d) Energia oscilanta care da senzatia de vibratii,intepaturi usoare,caracteristica disfunctiilor cronice (poate apare si in zonele cu afectiuni reumatice);
Pentru stabilirea diagnosticului,asezam bolnavul pe un taburet cu mainile lasate de-a lungul corpului sau asezate pe genunchi cu palmele orientate in sus si sfatuindu-l sa se relaxeze (cei cu afectiuni cardio-vasculare cronice sau cu H.T.A.,vor tine palmele orientate in jos).
Ne postam lateral,in stanga acestuia,plasam mainile,cu palmele usor caus si degetele putin rasfirate,la cca 20 cm. deasupra capului pacientului si apoi le coborim usor,una peste jumatatea din fata,cealalta peste jumatatea din spate a bolnavului. Mainile vor fi purtate la cca 8 - 12 cm.distanta de corpul pacientului si vor fi deplasate paralel,unite printr-o linie imaginara,creindu-se astfel un camp de polaritate,intre ele afluxul de energie fiind intensificat.Mainile sunt coborite pana la taburet.
Atentie la ceea ce simtim in palme pentru ca aceste prime senzatii vor fi de baza in stabilirea diagnosticului.
Executam apoi aceeasi procedura dar,de data aceasta,postati in dreapta pacientului.
Apoi ne postam in fata bolnavului.Plasam mainile,in felul descris,la 20 cm. deasupra capului acestuia si le cabarim,in pozitie paralela pe partea dreapta si stanga a corpului pana la varful picioarelor.Aceeasi procedura se repeta dar postati in spatele bolnavului,mainile coboara pana la taburet.
Primele perceptii din palme raman valabile.Celelalte perceptii le confirma pe primele sau aduc noi informatii despre afectiunile pacientului.
Odata cu aceasta procedura de diagnosticare,terapeutul va cauta sa vizualizeze structura energiei vitale din suferind (bolnav).
Tehnica vizualizarii consta in reprezentarea in minte a unei imagini dinamice care este adusa odata cu inspiratia si modificata sau indepartata odata cu respiratia.
In cazul dat,in clipa cand plasam mainile deasupra crestetului bolnavului,cu ochii intredeschisi il vizualizam ca pe o silueta aproape transparenta de culoare egal cenusie foarte deschis.
La cobarirea mainilor pe langa corpul acestuia vom memora locul unde culoarea cenusie se modifica devenind mai inchisa sau mai deschisa (mergand pana la alb).
Vom face legatura celor vizualizate cu ceea ce am simtit in palme pe locul respectiv.In ambele cazuri primele perceptii raman valabile.De aceea se cere o foarte mare concentrare din partea terapeutului pe tot timpul contactului cu pacientul.
Tratarea celor patru stari patologice ale energiei vitale se face astfel: Trebuie sa retinem ca exista o pozitie de baza a mainilor.
Terapeutul aplica o palma pe locul zonei cu energie cu structura patologica ( bolnava) si cealalta palma pe partea opusa a corpului,astfel ca o linie imaginara sa le uneasca.
a). Energia blocata si difuza.Pozitia de baza: In timpul inspiratiei,terapeutul vizualizeaza cum energia blocata este absorbita de mainile sale iar pe expiratie isi scutura mainile usor ca si cum ar avea pe ele picaturi de apa si doreste sa se elibereze de ele.
Procedura se repeta de 6 - 8 ori.
Apoi ,odata cu inspiratria,terapeutul trece palma (caus) peste zona afectata ,ca si cand ar strange firimituri si apoi o scutura ,cum s-a aratat mai sus.In acest timp,palma din partea opusa a corpului pacientului ramane nemiscata.
Procedura se repeta de 6 - 8 ori.
b) Energia blocata si compacta.Pozitia de baza.Terapeutul vizualizeaza cum energia ce emana din mainile sale (ca o raza aurie calda) ramifica,pul- verizeaza energia blocata si compacta.
Aceasta se face de 6 - 8 ori.Apoi continua cu procedura descrisa si indicata la punctul "a - energia blocata si difuza".
c) Deficit de energie.Pozitia de baza.Odata cu inspiratia,terapeutul isi umple corpul cu energie vitala si,odata cu expiratia o dirijeaza,prin maini, in zona afectata.
Durata: 10 - 15 minute.
d) Energia oscilanta.Pozitia de baza.Terapeutul transmite timp de 3 - 5 minute (ca la deficit) energie in zona afectata.Apoi,prin miscarea inceata a palmelor o amestaca (vizualizand aceasta) cu energia din jur pana cand se armonizeaza cu aceasta.
Procedura se repeta de 4 - 5 ori.
La terminarea tratamentului,pacientul va sta linistit cateva minute,timp in care terapeutul isi va spala mainile sub un jet de apa rece.
Tratamentul se efectueaza cel putin odata pe zi ,pana la vindecarea sau ameliorarea afectiunii,in functie de situatie.De regula,dupa un numar de 10 sedinte de tratament efectuate cu maxima atentie (terapeutul trebuie sa fie relaxat,concentrat pe lucrul asupra pacientului si sa emita cu chakra inimii iubire si compasiune),apare starea de vindecare.
Tratamentul poate fi asociat si cu alte terapii complementare,naturiste,diete,etc., prin aceasta marindu-se eficacitatea tratamentului.
In aceasta perioada bolnavul va evita sa-si faca radiografii,radioscopii sau echo,acest lucru ar perturba si intarzia readucerea in stare de normalitate a energiilor in corpul acestuia.Terapeutul trebuie sa explice acest lucru pacientului.Multi terapeuti nu cunosc efectul nociv al expunerii pacientului la actiunea razelor "X" pe timpul tratamentului bioenergetic si de aceea omit sa faca asemnenea recomandari pacientilor lor.Adesea,nerespectarea acestei reguli duce la instalarea neincrederii pacientului in terapeut din cauza rezultatelor nesatisfacatoare .

Cum decurge o sedinta de therapeutic touch (tratament bioenergetic).
Bolnavul (suferindul) este asezat pe un taburet si i se recomanda sa se relaxeze si sa stea cu ochii inchisi.
Terapeutul se relaxeaza.Pentru obtinerea unui echilibru psiho-moral adecvat este bine ca timp de cateva secunde sa se vizualizeze intr-o gradina frumoasa in fata unui templu.
Prin cele patru proceduri de diagnosticare,terapeutul stabileste zona unde structura energiei vitale este afectata.
Explica pacientului, in cuvinte putine dar categorice care este situatia.Discutia cu pacientul trebuie sa fie cat se poate de blanda,ca de la suflet la suflet.Discutiile vor fi purtate zilnic despre starea pacientului dupa sedinta din ziua precedenta.Pacientul va fi ascultat cu rabdare,terapeutul va avea o atitudine binevoitoare fata de bolnav,increderea acestuia in terapeut si in tipul de tratament, va creste si in functie de aceste discutii.Terapeutul nu trebuie sa dea prea multe explicatii pacientului despre tehnicile de lucru folosite in tratament.Pe pacient il intereseaza mai mult starea lui de sanatate si vindecarea.
Terapeutul efectueaza tratamentul cu iubire si compasiune.
La terminare,pacientul va fi invitat sa stea cateva minute linistit.

No comments:

Post a Comment